Изграждането на характер у децата

Смятам, че голяма част от това, какви сме и кои сме, се изгражда. Макар че с раждането у нас са заложени някои положителни и отрицателни черти, онова, което наистина определя какви хора ще станем, е начинът, по който сме отгледани.
Основното, за което родителите са отговорни при отглеждането на едно дете, е изграждането на неговия характер. С други думи, развиването на силен характер у детето. Важно е, защото силният характер може да е от полза в безброй житейски ситуации. Когато развие чувство за отговорност, детето се научава да анализира ситуацията, преди да предприеме действие. Още повече, децата, които се научават да бъдат отговорни за поведението си, могат да поемат вина за грешките си, но и да получат уважение за успехите си. Родителите трябва да градят силен характер у децата си и заради това, че силната личност е по-уважавана и успешна. Ако децата бъдат научени да са откровени, справедливи и отворени към света, те ще си изградят морални правила и принципи, към които да се придържат. Така, когато пораснат, вероятността да имат нестабилни връзки, периоди на депресия или непечеливши бизнес начинания е много по-малка. Дори много хора да твърдят, че да си нечестен е доходно, аз вярвам точно в обратното.
Що се отнася до мен, вярвам, че имам силен характер, като се сравнявам с мои приятели. Макар че съм емоционален и състрадателен човек, който често купува храна за бездомните котки и лесно се разчувства до сълзи, вярвам, че това не е отрицателна черта, и че като цяло имам силен характер. Дължа това на родителите си, по-специално на баща ми. Когато не знам как да направя нещо, той никога не го прави вместо мен. Показва ми или ми обяснява, докато се опитвам сама. Точно това ми помогна да стана по-самостоятелна и упорита. Родителите ми ме научиха и как да бъда честна, без да наранявам другите. От тях знам как да не бъда лицемерна: като подбирам думите си внимателно, когато говоря, и като премълчавам, когато няма нищо положително за казване.
В заключение, вярвам, че изграждането на характер играе важна роля в това, какъв е един човек, и как са ме отгледали родителите ми е един добър пример за това.

Публикувано в Новини. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *